Acestea se formeaza la suprafata aisbergului aflata in contact cu apa si in curs de topire, unde exista o adevarata oaza de substante nutritive ce sustin viata diferitelor specii de plancton marin si unei specii mici de nevertebrate asemanatoare crevetilor, traiesc in comunitati mari cu o densitate de 10.000 pana la 30.000 de indivizi pe metru cub si se hranesc cu fitoplancton.
Aceasta descoperire a lamurit specialistii cu privire la sursa de hrana a pestilor, pinguinilor, focilor si balenelor, deoarece se stia ca “Euphausia superba” traieste doar in apele din partea superioara a oceanului.
Profesorul Andrew Clarke din cadrul “Institutului Britanic de Cercetari din Antarctica” a declarat: “In timp ce majoritatea “krill-ului” traieste in apele de suprafata ale oceanului, aceasta noua descoperire revizuind semnificativ parerea noastra despre distributia si impactul ecologic al acestuia in Oceanul Antarctic.
A fost o surpriza felul in care “krill-ul” adult isi procura hrana, iar femelele erau gata sa isi depuna icrele foarte aproape de albia oceanului”.
Se pare ca acesta este rezultatul incalzirii globale, in special in zona din Peninsula Antarctica, unde temperatura a crescut cu 2,5 grade Celsius in ultimii 50 de ani.
Sursa: sciencedaily.com